Tips Menjadi Followers Blog




"Kenapa Anda hanya boleh mengikut (follow) hanya 300 blog sahaja?" Kalau anda hanya suka-suka follow baik tak payah buat blog..Untuk follow blog,anda mestilah menetapkan kriteria-kriteria penting pada diri anda.Sematkan dan ingat kriteria-kriteria ini.Di sini ada tips dari saya yang tentunya berguna tentang bagaimana nak jadi mengikut (follow) blog orang lain dengan jimat (tanpa sia-siakan following limit anda).

Follow Blog tersebut Sekiranya Anda tahu Isi kandungnya bermanfaat untuk anda kelak.
Tahukah anda lebih 80% pengguna internet melayari internet semata-mata untuk mencari maklumat?Anda tergolong dalam 80% tu!Follow blog yang mempunyai banyak sumber maklumat yang berguna untuk anda kelak.Sebagai contoh,katakanlah anda seorang blogger baru,anda tercari-cari tutorial tentang bagaimana untuk menjadikan blog anda menarik dan anda search di google.com.Anda terjumpa sebuah blog yang mempunyai banyak tutorial berguna untuk anda.Maka Followlah beliau.Sebagai contoh blog tutorial Encik Nescafe.(Saya merupakan Follower beliau yang tetap dan sering buka blog beliau sebagai panduan!Thanks Nes!).

Buat Sedikit Kajian atau Research Sebelum Menjadi Follower Sesebuah Blog!

Kaedah ini memang selalu digunakan oleh blogger semua..Tulis di Chatbox "I follow you,Follow me back k!"..Memang menarik..Tapi tak semua blogger sukakan begitu.Sesetengah blogger akan mengkaji/meneliti/melihat blog anda berdasarkan kualiti penulisan anda.Jika mereka suka mereka akan follow dan jika tak suka mereka anda faham-faham sajalah.Yang penting anda buat research dahulu dengan membaca artikel/post mereka dahulu sebelum mengikuti/follow blog tersebut.Buat research dulu sebelum follow blog seseorang ok!

Jangan Tamak!

Tak Faham?Biar ku jelaskan disini.Jangan terlalu asyik mengikut (follow) blog orang lain sehingga anda mencapai tahap maksimum (limit) untuk anda follow.Seperti tips yang kedua,kaji dahulu blog mereka.Jangan sembrono saja.Limit untuk seseorang follow blog adalah lebih kurang 300 blog saja.Gunakan secara bijak!Think Wisely.Bukan semua blog yang anda follow anda baca ya tak?Kadang-kadang tengok tajuk jer.Kalau menarik maka korang baca artikel tuh.Tanya diri "Korang larat ke nak baca semua artikel dari blog yang korang follow tu..?Aaa...jawab..jawab..jangan malu-malu.."

Follow Kerna Terpaksa!

Anda Terpaksa follow blog ini kerana terikat dengan syarat seperti kontest.kalau anda berminat untuk join contest maka Followlah blog mereka dengan rela hati walaupun kriteria blog tersebut tak menepati syarat anda (ada hadiah semua jadi!).Follow saja sebagai syarat.Ini berguna kepada penganjur kerana blog mereka akan selalu dikunjungi..Hadiah menanti anda jika anda follow blog tersebut (nasiblah kalau menang)

Follow Kerana Minat

Anda minat dengan gaya penulisan blogger tersebut?Sukakan mereka kerana pandai bermain kata?Just ikut mereka.Ini termasuk dalam kriteria anda.Kalau dah minat apa boleh buat.Tak perlu kaji artikel beliau.Just Follow jer..

Jangan Follow Blog Yang Berisiko Tinggi

Maksudnya,jangan follow blog yang ada kaitan dengan teroroist,perkauman,anti-Kerajaan (anti-Government).'jangan main gila"-Farid kamil.Gitulah beliau cakap.Korang follow blog yang berbau politik,hasutan,jenayah kemungkinan besar anda akan ditangkap kerana "bersubahat".Jangan main-main.Sebagai contoh blog Aduka Taruna.Tengok follower beliau.Tak ke berlambak?Tak takut ke dilabel sebagai kawan online "subahat"?Silap haribulan masuk ISA ko.Aaaa...Jangan main-main.Tak pun blog anda di-hack oleh seseorang yang genius IT.Tambah-tambah blog anda berdomain sendiri.Nyesal pun Tarak Guna.Kalau korang suka sangat blog yang berbau politik  just bookmark sajalah guna brwoser anda.Tak salah pun.Ikuti perkembangan blog ini dari jauh lagi selamat.

Jadi kesimpulannya,apakah kriteria-kriteria anda untuk follow sesebuah blog?Anda boleh menggunakan tips yang saya beri diatas.Mudahkan?Jimatkanlah modal 300 google Connect yang Uncle Google beri kepada anda!


10 comments:

Pekanbaru Riau on 6/2/10 said... [Reply to comment]

ME FOOLOW UR blog.... follow me back...please.. :D

heatzik on 6/2/10 said... [Reply to comment]

no problem bro...blog ko mmg menarik..aku suke bce artikel ko

joegrimjow on 6/2/10 said... [Reply to comment]

follow memfollow
haha
like this term
;-)

heatzik on 6/2/10 said... [Reply to comment]

@heatzik

testing 123

enche tomyam on 6/2/10 said... [Reply to comment]

aku dah follow ko..ngehehe

hEaRtQaH on 7/2/10 said... [Reply to comment]

aii yai..nice blog..info yg sgt berguna buat blogger br mcm sy thnks ya!

heatzik on 7/2/10 said... [Reply to comment]

@enche tomyam

hmm..thank u en tomyam!sebenarnya nie tips jer...tak kisah kalo nak follow atau x..

heatzik on 7/2/10 said... [Reply to comment]

@hEaRtQaH

hm..thnk you sedari...

r0sLiNa on 7/2/10 said... [Reply to comment]

follow..follow..hihihi

Deco [MisS N] on 7/2/10 said... [Reply to comment]

yeah...saya juga follower en nescafe ais...

Post a Comment

Follow Me!

 

Copyright 2010 All Rights Reserved | Semua Artikel ini di karang Oleh heatzik | Original Artikel dariUncle Gua..haha