Virus Twitter Invitation Card.Hati-hati Blogger!



Pada zaman ini para pengguna Internet yang masih belum memiliki Twitter dikehendaki untuk berhati-hati kerana sejenis virus,Twitter Invitation Card.zip sedang menyerang twitter.Para pengguna akan berasa tertipu.Dan juga rugi 





Apakah Twitter Invitation Card?
Twitter Invitation Card (TIC) adalah satu jenis aplikasi dimana didalam fail tersebut terdapat worm W32.Ackantta.B@mm.Fail ini dihantar ke emel melalui scam emel.


Penghantaran Twitter Invitation Card.zip ini hanyalah satu pembohongan semata-mata dan ianya adalah gimik untuk memperdayakan pemilik emel supaya menyertai Twitter.


Kebiasaannya,Format penghantaran scam emel penghantaran virus adalah seperti begini: 

From: invitations@twitter.com
Subject: Your friend invited you to twitter!

Apa Akan Terjadi Sekiranya Saya Mendownload dan Membuka TIC?
Jika anda mendownload dan membuka fail ini, worm W32.Ackantta.B@mm akan membuat replika sendiri (self replicate) dan seterusnya menyalinkan dirinya ke alatan mudah alih seperti USB,External Hard Disk, dan folder lain seperti Shared Folder.Worm ini juga akan menyebarkan Spam kepada rakan-rakan anda

Worm W32.Ackantta.B@mm ini juga akan mendownload Virus Vundo.Bersama virus ini mereka akan menyebabkan PC anda terjejas teruk sekiranya digabungkan dengan virus lain.
Jika Anda menerima emel seperti ini,JANGAN SESEKALI MENCUBA untuk download fail tersebut 

Ciri-Ciri
*Menukarkan Settings Browser anda
*Pop-up yang kurang disenangi
*Kelancaran proses PC terganggu
*Kewujudan Desktop Shortcut yang pelik 

Cara Mengatasi Menggunakan Antivirus!
Update Antivirus definition anda.Penting!Atau dowload malwarebyte (free Version).Install dan terus update definition.

Cara Mengatasi Secara Manual! 
Klik sini untuk membuang secara manual.


Berhati-hati ketika memeriksa emel anda!
Selamat Mencuba

4 comments:

PEJUANG KESENIAN EXTREME on 6/2/10 said... [Reply to comment]

bahaya siot...kena berhati2 ni...

SHAZ on 6/2/10 said... [Reply to comment]

ish..bahaya..tapi kalau dah gune twitter tak de masalah kan???

doku on 7/2/10 said... [Reply to comment]

kalau nak daftar twitter terus g website dia terus. aku kalau dapat pape link dalam emel mmg aku xkan klik selagi aku tak yakin. biasanye aku terus g kat website terus je.

heatzik on 7/2/10 said... [Reply to comment]

@Pejuang Kesenian Extreme
hmm mmg bahaya..virus ni susah sikit nak buang..kawan bru jer pernah kene

@SHAZ
Kalau da ada twitter pun hati-hati jugak!Emel yg berunsur scam akan hantar jugak!

@doku
Jangan percaya sangat apa yang dihantar ke dalam inbox emel..

Post a Comment

Follow Me!

 

Copyright 2010 All Rights Reserved | Semua Artikel ini di karang Oleh heatzik | Original Artikel dariUncle Gua..haha